28/03/2024
Κύπελλο Ελλάδας | Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 - 21:05

Ο... νόμος της Τούμπας έγραψε τεσσάρα (video)

Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην ΑΕΚ στον τελικό μετά τη μεγάλη ανατροπή και το εμφατικό 4-0 επί του Παναθηναϊκού * Φουλ σπρώξιμο στους Θεσσαλονικείς από τη διαιτησία * Με 10 από το 72' οι «πράσινοι»

Το έφερε Τούμπα! Μπορεί κάποιοι να τον είχαν ξεγράψει μετά το 2-0 της Λεωφόρου, όμως, ο ΠΑΟΚ έδωσε ηχηρή απάντηση το βράδυ της Πέμπτης (27/4) κερδίζοντας στη Θεσσαλονίκη με 4-0 τον Παναθηναϊκό και παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου, ο οποίος θα γίνει στις 6 Μαΐου κόντρα στην ΑΕΚ.

Οι Θεσσαλονικείς πήραν από νωρίς προβάδισμα και το κλειδί ήταν ότι δεν δέχτηκαν γκολ στο πρώτο μέρος, στο οποίο συνολικά ήταν χειρότεροι. Ο Βλάνταν Ίβιτς ρίσκαρε με την ενδεκάδα που κατέβασε, δεν του βγήκε, αλλά στάθηκε τυχερός και στη συνέχεια το διόρθωσε με την αλλαγή του Μπίσεσβαρ να είναι κομβική.

Πολύ καλός ο Ολλανδός, ακόμη καλύτερος ο Πέλκας, ο οποίος ήταν ο πολυτιμότερος του ματς με δοκάρι και γκολ. Αρκετά προβλήματα είχε ο Βαρέλα, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο έχανε εντελώς τον Μπεργκ, ενώ αόρατος ήταν ο Ουάρντα. Πολύτιμος και ο Γλύκος με επτά επεμβάσεις.

Φαίνεται οξύμωρο μετά το 4-0, όμως, ο Μαρίνος Ουζουνίδης έστησε καλά την ομάδα του και στο πρώτο μέρος θα μπορούσε να έχει καθαρίσει την πρόκριση εάν ο Κλωναρίδης δεν πέταγε στα σκουπίδια τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Η κατάρρευση ήρθε μετά την αποβολή του Χουλτ και σε συνδυασμό με την αναγκαστική αλλαγή του Εμποκού λίγο νωρίτερα. Πολύ κακός ο Κουτρουμπής, κατώτεροι των προσδοκιών οι Βλαχοδήμος και Κουλιμπαλί, ενώ απαρατήρητος πέρασε ο Μόλινς. Πάλεψε αρκετά ο Μπεργκ, αλλά δεν έφτανε.

Φυσικά το «τριφύλλι» θα πρέπει να σταθεί και στην αρνητική εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου και στο γεγονός ότι δεν έβαλε την παραμικρή αντίδραση, όμως, δικαιούται να έχει παράπονα και για τη διαιτησία. Η αποβολή του Χουλτ είναι από τις φάσεις που ο διαιτητής δείχνει την... τάση που έχει, ενώ στο πρώτο μέρος υπάρχει και κλωτσιά του Βαρέλα στον Μπεργκ εντός περιοχής που περνά ατιμώρητη στο 17'. Σφύριξε έδρα ο Κύζας.

Έκανε τη μισή δουλειά

Πολύ γεμάτο ήταν το πρώτο ημίχρονο το οποίο είχε σχεδόν τα πάντα. Ένα γκολ, φάσεις, αψιμαχίες ακόμη και μικρή διακοπή για ένα δυναμιτάκι. Ο Παναθηναϊκός μπήκε με στόχο να αιφνιδιάσει πιέζοντας ψηλά και με τη δυνατότητά του να κλέβει μπάλες έφτασε γρήγορα σε δύο ευκαιρίες.

Ο ΠΑΟΚ άργησε λίγο να μπει στο ματς, αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του στο 13' και ένα λεπτό μετά έκανε με απευθείας φάουλ του Πέλκα το 1-0. Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε, το γρήγορο γκολ ήρθε και έτσι το άγχος έφυγε με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να κοντρολάρουν το ματς, κάτι που τελικά δεν έκαναν.

Το μεγάλο λάθος των «ασπρόμαυρων» ήταν ότι έπαιζαν με την άμυνά τους πολύ ψηλά τη στιγμή που δεν υπήρχε ούτε ο Κάνιας να κλείνει τους χώρους. Έτσι οι πολύ γρήγοροι Κλωναρίδης και Εμποκού έβγαιναν συνεχώς στην πλάτη της άμυνας με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να κάνει εύκολα φάσεις και απλά να τις χάνει.

Ο μοιραίος για το «τριφύλλι» ήταν ο Κλωναρίδης, ο οποίος σπατάλησε μεγάλες ευκαιρίες, ενώ η μοναδική απάντηση του ΠΑΟΚ ήταν μία εξαιρετική αντεπίθεση την οποία δεν ολοκλήρωσε όπως θα έπρεπε ο Κάμπος. Κατά τα άλλα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν ακίνδυνος επιθετικά. Έψαχνε τον Πρίγιοβιτς με βαθιές μπαλιές, αλλά αυτό δεν λειτουργούσε.

Τον... τελείωσε!

Με τον καλύτερο τρόπο μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ και αυτό του έδωσε την ψυχολογία να μετατρέψει το ματς σε μονόλογο. Στο 48' ο Πέλκας είχε δοκάρι με εκτέλεση φάουλ και στην εξέλιξη της φάσης ο Μάτος από σέντρα του Μπίσεσβαρ έκανε το 2-0. Ο τελευταίος είχε περάσει αλλαγή και δικαίωσε τον Ίβιτς δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού.

Έχοντας χάσει το προβάδισμα του πρώτου αγώνα οι «πράσινοι» πάγωσαν και έμοιαζαν να μην μπορούν να αντιδράσουν. Ο ΠΑΟΚ, όμως, έκλεισε έξυπνα τους χώρους και δεν του έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί. Οι «πράσινοι» κλήθηκαν να παίξουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα και δεν μπορούσαν.

Σε όλα αυτά προστέθηκε ο τραυματισμός του κινητικού Εμποκού. Ο Παναθηναϊκός είναι γνωστό ότι δεν έχει λύσεις και φάνηκε και από την επιλογή του με τον Μόλινς που ήταν σα να πετά λευκή πετσέτα. Στο 72' ήρθε και η αποβολή του Χουλτ και ένα λεπτό μετά μπήκε το κερασάκι στην τούρτα με το 3-0 του Σάκχοφ.

Ο ΠΑΟΚ κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο, ο Ίβιτς έβαλε και τον Κάνιας για να δέσει το κέντρο του και δεν απειλήθηκε ξανά με εξαίρεση τη φάση του Μπεργκ στο 80'. Τρία λεπτά μετά από ωραία ενέργεια του Μπίσεσβαρ ο Πρίγιοβιτς έγραψε το 4-0 και η Τούμπα πήρε φωτιά. Τα τελευταία λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα με την ατμόσφαιρα να είναι πανηγυρική.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Κύζας (Δράμας), βοηθοί του οι Κούλα (Ξάνθης) και Γκάγκας (Λάρισας), επιπρόσθετοι οι Καλογερόπουλος (Αθηνών) και Στυλιαράς (Αιτ/νιας), ενώ τέταρτος ο Θάνος (Γρεβενών).

Κίτρινες: 37' Μάτος, 51' Μπίσεσβαρ, 83' Κάνιας - 39' Χουλτ, 88' Βιγιαφάνιες

Κόκκινη: 72' Χουλτ

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Λέοβατς, Σάχοφ (80' Κάνιας), Τσίμιροτ, Ουάρντα (46' Μπίσεσβαρ), Πέλκας, Κάμπος (59' Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Μολέντο, Κουτρουμπής, Χουλτ, Ρέις, Κουρμπέλης, Βιγιαφάνιες (87' Χατζηγιοβάννης), Εμποκού (66' λ. τρ. Μόλινς), Κλωναρίδης (77' Λουντ), Μπεργκ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE
Μοιραστείτε το: