28/03/2024
Κόσμος | Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 - 01:20

Ο πρώην ποδοσφαιριστής, Γουεά, είναι υποψήφιος για πρόεδρος στη Λιβερία (pics)

Eπικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας * Ετοιμάζεται για τον β' γύρο

Τη νίκη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Λιβερίας πήρε ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μίλαν Τζορτζ Γουεά.

Ο Γουεά επιβεβαίωσε τον τίτλο του απόλυτου φαβορί και συγκέντρωσε 38,4% των ψήφων. Πλέον, θα τεθεί αντιμέτωπος στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο με τον νυν αντιπρόεδρο της χώρας Τζόζεφ Μποακάι.

Όπως σημειώνουν τα τελικά επίσημα αποτελέσματα, ο Γουεά επικράτησε με σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Μποακάι, ο οποίος εξασφάλισε το 28,8% των ψήφων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γουεά βάζει πλώρη για την προεδρία. Είχε κατέβει ξανά υποψήφιος του 2005 αλλά ηττήθηκε από την Έλεν Τζόνσον-Σιρλίφ που έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Λιβερίας.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα

Ξεκίνησε τη καριέρα του το 1981 και αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες της χώρας του, καθώς και στην Tonnerre Yaoundé του Καμερούν την περίοδο 1987-1988, κατακτώντας διάφορους τίτλους, όπως αναφέρει η Wikipedia. Το καλοκαίρι του 1988 μετακόμισε στη Γαλλία, για την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, Μονακό, όπου και κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 1991. Από το 1992 αγωνίστηκε με την φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, με την οποία κατέκτησε άλλο ένα πρωτάθλημα Γαλλίας το 1994. Το 1995 αποκτήθηκε από την ΑΚ Μίλαν. Στην Ιταλία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1996, 1999) ενώ την περίοδο το 1995 κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ στο Champions League. Το 2000 αποκτήθηκε δανικός από τη Τσέλσι, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά μεταγράφηκε αρχικά στη Μάντσεστερ Σίτι και στη συνέχεια στη γαλλική Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Τελικά έκλεισε την δεκατετράχρονη καριέρα του στη ομάδα του Αμπού Ντάμπι, Αλ-Τζαζιρα, από την οποία αποκτήθηκε το 2001, το 2003.

Το 1996, σε έναν αγώνα της Μίλαν με την Πόρτο, ο Γουεά γρονθοκόπησε τον Πορτογάλο αμυντικό Ζόρζε Κόστα, υποστηρίζοντας πως δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από τον παίκτη της Πόρτο ΦΚ. Αν και τιμωρήθηκε με 6 αγωνιστικές αποκλεισμό, έλαβε την ίδια χρονιά το βραβείο Fair Play της ΦΙΦΑ. Ο ίδιος έχει βραβευθεί, εξάλλου, για τις φιλανθρωπικές του δράσεις με το βραβείο Arthur Ashe Courage Award το 2004, ενώ ήταν και πρέσβης καλής θέλησης της UNICEF. Ο Γουεά έχει ασχοληθεί με το να προωθεί το ποδόσφαιρο για τα παιδιά της Λιβερίας και της Αφρικής γενικότερα, ενώ ανάμεσα σε άλλα, έχει ιδρύσει μια παιδική ομάδα ποδοσφαίρου στη Μονρόβια.

Μοιραστείτε το: